onsdag 17 augusti 2011

Avlopp

En av stötestenarna under byggsamråden har varit avloppets dragning. Eftersom det nya huset kommer att vara beläget väsentligt mycket högre än det befintliga huset så blir lutningen på avloppet knepig. Vi hade tänkt undvika att spränga för avlopp då det bland annat skulle innebära stora kostnader och ingrepp på berget. Lösningen kom, efter diverse konsultationer (stort tack till Jesper Lindh för all hjälp), att bli en avfallskvarn. Som VVS-novis tycker jag att det ska bli riktigt spännande att få se hur det ska fungera i praktiken. Avloppet ska sedan grävas ned minst en meter och isoleras.

Krypgrund

Grunden blir en krypgrund murad av lecablock. Det första varvet gjuts i betong för att göra livet lite lättare. Jav har gjort formar av råspont som följer bergets konturer. Sedan har några sektioner gjutits åt gången.

Och resultatet blir så bra! Hela den västra väggen är nu gjuten och det första tornet, där matplatsen kommer att ligga, har tagit form!  Det är svårt att beskriva känslan av att äntligen kunna se att huset faktiskt är på väg upp så sakterliga.


Just nu muras det för fullt uppe på berget. Kvällarna börjar vara mörka och det är då som Javs nya leksak, en korslaser, kommer till sin fulla rätt. Vi hoppas hinna få så mycket som möjligt gjort nu när vi börjar gå in på sista veckan med svärfars hjälp. Det har varit fantastiskt att få ha honom här hela sommaren. Vi hoppas på en repris nästa sommar!

Markarbete

I väntan  på kommunens byggsamråd (vi fick genomlida två stycken innan det var färdigt) så kunde vi inte påbörja själva bygget. Istället ägnades hela juni och ett par dagar in i juli åt att försöka göra marken byggklar. Det innebar framförallt ett näst intill oändligt grävande av jord och rötter. Vilket sanslöst tidsödande och stundtals själsdödande arbete! Javs pappa har stått för det mesta av det arbetet och jag kommer att vara honom evigt tacksam för det.


Jav fick ägna mycket tid åt att revidera ritningar och mellan passen vid datorn var han ofta uppe på berget och eldade och spräckte sten. Det är inte utan att det känns lite häftigt att allt markarbete gjorts för hand och på samma sätt som man gjort i alla tider.


Resultatet började allt mer att se ut som byggbar yta! Snart kunde arbetet med grunden ta vid.