onsdag 23 maj 2012

Sammanfattning av maj

Så tinade bygget fram då, till slut. I mitten på maj drog bygget äntligen igång för i år! Grunden ska färdigställas först och främst. Den norra väggen är ännu inte påbörjad och det saknas något varv lecablock även på de övriga väggarna. Innan vi kan börja med den norra väggen är det några tråkiga och mer eller mindre gigantiska stenblock som ska spräckas och flyttas. Det är ett arbete som påbörjades förra året med att elda och kyla berget för att åstadkomma sprickbildning. I år satsade vi på ett set spräckkilar som visade sig vara värda sin vikt i guld! Minst! Jav borrade hål och redan på första försöket sprack den första bergsknallen.


Nackdelen med att det går relativt fort att spräcka berg är att det plötsligt ligger stora stenblock lite här och var och väntar på bortforsling. Det är i sin tur något som kräver en, eller helst ett par, kraftkarlar. Jag har varit uppe och försökt hjälpa till så gott jag kan men det är bara att inse att jag har sparrismuskler.


Förhoppningsvis byggs muskelmassan på allt eftersom bygget fortskrider :). Jag håller mig till att försöka flytta på det stenröse vi har plockat ihop till i mitten av grunden. Några av stenarna kommer att användas för att jämna ut håligheter i berget som grunden står på men de andra ska vackert bäras till utsidan av grunden för utfyllnad. Det grämer mig lite att vi ägnade en stor del av förra sommaren åt att spräcka och bära sten TILL stenröset. Bara för att nu flytta dem till nya ställen. Men har man inte jobb så skaffar man sig?


I övrigt handlar mycket av jobbet just nu åt att granska offerter och beställa material. Innan helgen kommer första omgången material för den här säsongen. Det blir betong och murbruk. Känns lite som att ladda upp för ett OS. Vi har förberett oss länge och hoppas ha toppat formen nu när det verkligen gäller. Tak innan vintern är målet. Måtte lyckan stå oss bi! :).

Viggo övervakar pappas arbete. Känns tryggt!