söndag 23 september 2012

Allt tar sån tid!

En dimmig söndag gjorde oss slöa i starten, vi var inte uppe på bygget förrän vid 11-tiden. Viggo utrustade sig med sitt snickarbälte och verktygen och traskade glatt upp och skruvade och spikade en stund. Sedan eldade vi gammalt träspont från gjutningstiden och då passade vi på att grilla korv i glöden. Vi har jobbat på rätt flitigt idag, mycket tack vare vår härliga granne Kirsti som kom förbi och erbjöd sig att passa gossebarnet en stund när han tröttnat på att hjälpa till på bygget, men trots det har vi inte hunnit så långt som vi hade hoppats. Tänk att vi aldrig lär oss att uppskatta tidsåtgången för olika moment! Den sista bakre sektionen har fått isolering, spikläkt och paneljobbet är påbörjat. (Klockan är nu 20 och Jav är fortfarande ute och spikar panel). Vi hade ju tänkt få resa väggen idag! Men imorgon kommer den nog på plats i alla fall och vi kan bocka av ännu ett moment på listan. Jag har börjat drömma om att kunna ta med barnen på någon varm och härlig semester när vi har fått taket på plats. Avkoppling och kvalitetstid! Tyvärr får det nog stanna vid drömmar för hur jag än tänker kan jag inte komma på vart vi ska få den tiden ifrån?

Viggo är redo för en dag på bygget! (Nåja, det blev nog en timme i alla fall :)

lördag 22 september 2012

Teknikstrul och arbetsmoral

Jav har varit borta på jobb i ett par dagar och bygget har därför stått helt stilla. Ett tag tänkte jag visa lite initiativ och jobba på egen hand men av rädsla för att göra fel så avstod jag ändå. Det är svårt att vara till hjälp när jag inte vet vad som behöver göras. Jag har saknat min arbetsledare! :). Idag var ordningen återställd och arbetsledaren tillbaka på bygget. Solen har lyst på oss hela dagen men det börjar vara kallt på nätterna. Det är fuktigt på morgonen och fuktigt på kvällen. Det är bara timmarna mitt på dagen som är riktigt behagliga. All fuktighet ställde också till med bekymmer idag då det kommit fukt i en av kontakterna på kablarna som försörjer byggets verktyg med el. Vi brände säkringar i parti och minut tills vi identifierat problemkabeln och fick den utbytt. Dessutom var vår skruvdragare med tillhörande batteriladdare på utlåning så ett tag stod vi på bygget utan att kunna använda ett enda verktyg! När vi till slut kom igång så blev det arbete på den sista sektionen av den bakre väggen. Jav har reglat, burit gips och skruvat gips. Själv har jag förberett spikläkten och burit fasadplankor. Med samma hjälp av vädrets makter imorgon så kan den nog komma upp! Nu måste vi stressa ordentligt för att vara klara innan vintern är här. Än så länge förutspår man inga nollgrader på långtidsprognoserna men de är nog inte långt borta. Dagens stora tack går till Elin och Jens för eftermiddagens barnvaktande. Det är också en hjälp som tacksamt mottages när tiden är inte räcker till till allt!

Den sista sektionen av bakväggen reglad och klar.

Kom på att jag inte lagt ut någon bild på bygget där alla fyra väggarna syns. Så här är en :).

söndag 16 september 2012

Svårmotiverat

Så har det gått lång tid sedan jag tog mig tid att blogga igen. Det känns som att det mesta sitter i sirap just nu. Vi vet ju att vi måste jobba på i ett extremt högt tempo för att hinna få taket på innan vintern men det är ändå så svårt att sätta fart! Det gör ju inte heller jobbet lättare att så tydligt uppleva att husets alla barn får på tok för lite uppmärksamhet. Och dessutom måste vi ju jobba för att få ihop till levebrödet också! Men idag har vi haft något av en familjedag på bygget. Barnen har hjälpt till att bära och lägga ut fler brädor så att vi lättare kan ta oss runt på bygget. Jav och jag har måttat in och skruvat fast de sista två av de stora väggsektionerna. Solen har strålat ner på oss på förmiddagen och ett tag fick Jav jobba i bar överkropp i värmen. Med den sommar vi har haft hade jag aldrig kunnat tänka mig att vi skulle få uppleva så vackra höstdagar. Härligt! På agendan nu närmast står konstruktionen av den sista av de bakre väggsektionerna. Den sista riktigt stora väggdelen. Snart är också två av de små väggsektionerna som ska bilda framsidan på huset klara. För att kunna göra dem helt färdiga behöver vi dock en annan typ av spikläkt än den vi har använt hittills. Panelen på framsidan ska ju vara stående, inte liggande som panelen på gavlar och baksida. Förhoppningsvis hinner Jav hämta rätt sorts spikläkt mellan hämtningar, lämningar, möten, tandläkarbesök och ridskola imorgon..

Jav, Indra och Viggo har picnic på det som kommer att bli vårt köksgolv.

tisdag 4 september 2012

Tacksamhet och tvivel

Väderleksrapporterna förutspådde igår att det skulle komma regn idag men så som vädret var ända fram till 15-tiden idag hade jag svårt att tro att det faktiskt skulle hända. Men det gjorde det. Jag hann knappt lägga på luren efter att ha försökt locka världens bästa svåger Jens att göra en insats på bygget förrän det började regna. Det hindrade dock inte honom så när jag kom hem från jobbet var han och Jav igång på bygget i strilande regn. Även bästa grannen Micke dök upp (för andra gången idag!) för att hjälpa till. Vad vore vi utan våra familjer och vänner?? Tyvärr eskalerade struntvädret från strilande regn till ösregn så när mörkret föll så blev det lite te och macka i stugvärmen istället. Gruvar mig lite för att det är så här det kommer att vara från och med nu. Vi är helt i vädrets våld! Med 14 "mindre" väggsektioner att bygga, inre stomme att resa och översta delarna av gavlarna att snickra ihop innan takstolarna kommer så känns det lite så där. Kommer det att gå?

måndag 3 september 2012

Vägg nr 2

Den tredje september har bjudit på strålande höstväder och bygget går ju som på räls! Vid 18-tiden kom Erik förbi för att hjälpa Jav att resa den andra väggen. Styrkta av gårdagens väggframgångar var självförtroendet på topp. Det tog nog inte mer än 2,5 timme för två man att få väggen på plats! Fast helt i läge är den inte än. Den ska förflyttas i sidled på syllen så att de två resta väggarna möts. Det blir morgondagens arbete. När de två väggarna är ordentligt fästa i syll och i varandra så kan vi börja plocka bort lite band och få yta för att fortsätta bygga de mindre väggsektionerna. Äntligen känns det som att bygget flyter på lite grann igen!

Först in med domkraft och stöttor

Sedan hjälp av mast och spännband

Den första biten är tyngst och knepigast

Bit för bit kommer väggen

Gläds åt att rucklet allt mer skyms av väggen :)

I solnedgången började det gå undan att dra upp väggen. Rucklet syns ej mer!

Vägg nr 2 på plats!

söndag 2 september 2012

Vägg på plats!

Den vecka som har gått sedan den planerade resningen av väggarna  har varit otroligt seg. Vi tog helt byggledigt under måndagen för att vila upp oss lite i tanken. Tyvärr fortsatte motivationen att lysa med sin frånvaro ytterligare ett par dagar. Dessutom gjorde skitvädret sitt för att vi inte skulle leta så intensivt efter motivationen heller, tyvärr. I början på veckan slängde jag iväg ett mail till lokalpressen för att kolla om de eventuellt var intresserade av att skriva något om vårt bygge i kommande "hus och hem" bilaga. I onsdags var ett reportageteam här ute och fotograferade och pratade lite med Jav. Det kommer troligtvis att resultera i ett lite större reportage när huset är färdigt. Kul!

I fredags kom Javs bror Assar hit för att hjälpa till på bygget. Det gladde mig väldigt för att byggandet tidigare haft en tendens att bli mer disciplinerat när han är här. Tyvärr kunde helgen ha bjudit på bättre väder! Själv har jag tillbringat helgen på jobb för att kunna tjäna lite extrapengar. När jag skulle åka från jobbet idag ringde jag hem och kollade läget. Då höll grabbarna, i samarbete med vår granne Micke, på att resa vägg! Fick givetvis väldigt bråttom hem och hann rycka med mig dotterns kvalitetskamera på vägen. När jag kom hem var väggen redan på plats och även om det grämer mig att jag inte fick se arbetets gång så gläder jag mig oerhört över att den första väggen äntligen är på plats. Tänk att vi förra helgen hade tillgång till 15 man för att resa väggar och så krävdes det "bara" tre fantastiska män. Lycka, lycka, lycka!

Assar, Micke och Jav samråder

Den östra väggen tronar ännu ensam, men snart kommer det fler!

Östra väggen sett från "insidan"

Struntvädret till trots är nog det här en av de vackraste bilder jag har sett. Huset har en vägg!! :)