söndag 28 april 2013

Aprilväder

Nästan en vecka sedan den senaste uppdateringen! Mest beror det på att det inte händer mycket på bygget just nu. Det har varit lite frustrerande när vädret under den gångna veckan till stora delar har varit helt fantastiskt. Jobbet går dock först och sedan har det inte funnits mycket tid över till att starta upp något byggjobb. Den här helgen tog jag de minsta barnen med mig till mina föräldrar för att ge Jav möjlighet och utrymme att jobba ostört. Han hade dessutom chansen att få hjälp på bygget av en god vän. Men vad hände med vädret under helgen? Snöblandat regn och snorkallt! Nu är de tappra männen ändå uppe på bygget i regnet men det blir inte så effektivt arbete. Jag försöker låta bli att misströsta men tiden går och inget händer. Jag är redo att kalla in professionell förstärkning för att få taket på. Tyvärr är vi inte ens i närheten av att vara överens om den saken. Bara att se tiden an ett tag till då. Var är min sol?


måndag 22 april 2013

Mindre skador och friska vindar

Så här långt har bygget varit relativt förskonat från personskador med tanke på att vi ändå är amatörer som bygger. Jav har vid ett tillfälle trampat in en spik i foten (kanske på grund av att han jobbade stora delar av förra sommaren i sandaler?) och vi har alla haft skrap och skärsår vid ett och annat tillfälle. Igår inträffade ytterligare ett olycksfall i arbetet när Jav råkade få sitt ena långfinger ordentligt slaget med en slägga. Och nej, det var inte jag som höll i släggan :). Det verkar ha gått hyfsat ändå. Fingertoppen är svullen, blå och riktigt öm men fingret sitter kvar och smärtan är inte ihållande. Tänk så det kan gå!

Undvik om möjligt att träffa fingrarna när ni justerar in takstolar med hjälp av slägga..

 Idag blåser det rejält. SMHI säger 10-11 m/s men det känns nästan som det dubbla. De stora frigolitskivorna som blev över när vi isolerade grunden blåser runt på tomten. Jag gissar att grannarna inte är alltför glada för det. Så fort den sista snön har töat bort ska gården städas upp ordentligt! På grund av blåsten och långfingrets skick så får Jav en vilodag idag. Det verkar ska kunna blåsa ordentligt större delen av veckan och sen blir det kallare igen.. hurra?
Det är svårt att göra blåsten rättvisa på bild men presenningen över det östra tornet plågas idag!

söndag 21 april 2013

Första besöket på bygget

Igår sken solen så härligt och vi hade 10 grader varmt. Jag följde med Jav ut för att bära råspont upp på bygget en stund innan jag skulle iväg. Jag kände både lite förväntan och lite olust inför att kliva in på bygget, men när jag väl klev in kändes det genast bättre. Jag klättrade ända upp på mellanbjälklaget och tittade ut. Min olust rann av mig och nu känner jag en spirande motivation igen. Nog vore det väl själva rackarn om vi inte fick ihop det här huset nu när vi har kommit så långt? Tyvärr hade jag ett engagemang uppbokat på jobbet så jag blev tvungen att lämna Jav ensam med slitet ett par timmar. Idag är det åter hyfsat finväder så det blir nog fortsättning på uppdrag bära råspont.

Här ska vårt övre vardagsrum ligga, och längst bort i tornet ska ett av barnen ha sovrum. Äntligen helt snöfritt som synes! :)

Första pallen råspont (rote) på plats på mellanbjälklaget

Fantastiskt solsken över Kallholmen!

Och här sitter husfrun och dinglar med benen :)

onsdag 17 april 2013

Fyra månaders ångest

Det är nästan svårt att "öppna" bloggen igen. Det är lite jobbigt att konfronteras med december månads snöfall igen. Snöfallet från helvetet som på 36 timmar dränkte bygget i över 1 meter snö och sen bara fortsatte. Hela december bjöd på ett febrilt och tröstlöst skottande innan vi till slut gav upp och släppte taget. Försökte trösta oss med att snö i alla fall är torrare än regn och hoppades att det skulle vara kallt och torrt länge länge. Det höll fram till nyårsafton när det plötsligt var plusgrader och tö. På nyårsafton! Det normala är ju att det är smällkallt på nyårsafton. På något vis var jag tvungen att lägga alla orostankar bakom mig, vi kunde inte göra något åt läget ändå.
Sedan början på december har jag inte satt min fot på bygget. Jag orkar knappt titta på det även om det är svårt att undvika. Jag vet att motivationsbristen även har plågat Jav under delar av vintern men nu går det åt rätt håll! För en månad sedan hade vi besök av vår kvalitetsansvarige och en byggnadsinspektör från kommunen. De gav oss en månad att få upp taket och täcka in väggarna ordentligt. Gipset på de väggsektioner som är resta har blivit fuktigt under vintern så när taket är lagt måste väggarna ner och materialet bytas ut. Jag orkar inte lägga någon energi på att oroa mig för det. Det är bara att konstatera att vi får göra om och göra rätt. Visst känns det surt att vi har lagt ner så mycket jobb helt i onödan och den ekonomiska smällen svider i plånboken, men vad gör man? Nu är det som det är.
Sedan inspektionen i mitten på mars har Jav i alla fall fått upp takstolarna. Det känns bra! Råsponten som ska utgöra rote har levererats och en tredjedel är uppburet på bygget. Det som är lite frustrerande är vår skriande tidsbrist! Det är jobb, plugg och familj för hela slanten just nu. Lyckligtvis har jag ett jobb som innebär att jag kommer att vara ledig en stor del av sommaren, det innebär förhoppningsvis att det frigörs mera byggtid för Jav. Och så håller jag en liten tumme för att vi får hjälp av vår danska familj även i år. Målet är att så fort som möjligt ha tätt hus. Då ska jag börja sova gott om nätterna igen!

Resta takstolar! Bilden tagen för en vecka sedan, den 11 april 2013.