fredag 7 juni 2013

Förhoppningsvis blir det ett tak!

Jo jag håller med! Det är hög tid för en blogguppdatering om vi ska lyckas hålla bloggen vid liv. Husbygget lever i alla fall. Och det måste jag nog säga är huvudsaken. Sedan sist har det burits och spikats en hel del råspont på taket. Min totalt orädde man hänger och dinglar ett stort antal meter över marken och han får det att se så självklart ut att jag undrar om han överhuvudtaget har några rädslor i kroppen?

När Jav spikat rote så långt han nådde på norrsidan så började arbetet med södersidan. Här är grunden betydligt högre och med stupet från klippan så sitter man duktigt högt däruppe! Tur att Jav fixar det (också) på egen hand!

Så här ser bygget ut idag. Vi kommer att kunna lägga några varv rote till från insidan innan vi måste ta oss upp från utsidan.Vi har fått låna en byggnadsställning och hoppas att det ska hjälpa oss att fixa resten lite smidigare.

Otroligt väder i flera veckor nu!
Att försöka sammanfatta maj månad utan att nämna vädret är helt omöjligt. Sist vi hade lika fantastiskt väder var för två år sedan när vi gjorde det tyngsta markarbetet inför byggstarten. Det har varit soligt, varmt och torrt. Virket som fullkomligt dränkts under förra året har torkat upp ordentligt och jag känner mig hoppfull igen. Det har värmen till trots tagit tid att komma igång igen. Både Jav och jag har jobbat mycket och den riktiga motivationen har gömt sig i en garderob någonstans tror jag. Snart är det långledigt för oss allihopa (från våra "vanliga" jobb i alla fall). Då bör det hända grejer. Vi har en del rote kvar att spika och sen ska underlagspappen på. Efter det kommer en knepig fråga. Vi har hela tiden pratat om att lägga glaserat tegel på taket. Fantastiskt fint! Och dyrt :). Nu har vi börjat diskutera möjligheten att lägga ett falsat plåttak istället. Jag vet inte?
Glaserat tegel, vi åker ibland och spanar på de tak i närheten som har glaserat tegel. Fiiint!

Falsat plåttak. Också snyggt!

En rolig sak är att lokaltidningen var hit tidigare idag och tog bilder och ställde lite frågor. Resultatet ska presenteras i ett reportage lagom till midsommar. Jag hoppas innerligt att taket är klart när tidningen går i tryck! Ska se om jag får ut reportaget här också när det kommer.